A PÁPAI KASTÉLY LÁTOGATÁSA és A CELLDÖMÖLKI TULIPÁNFESZIVÁL

Fresh colorful tulips in warm sunlight

INDULÁS

2019.04.13. – szombat reggel

06:45 – gyülekező Népliget, M3 népligeti metrómegálló, Planetárium elől

07:00 – indulás

konyvtar

PÁPA BAROKK VÁROSA

A Bakony és a Kisalföld találkozásában fekszik Pápa városa. A kb.30 ezres lakosú város több nevezetességet is mondhat magáénak. Pár éve jelentős felújításokat végeztek el a városban, így ma már békésen, autóforgalom nélkül élvezhetjük a barokk Fő tér szépségeit, a barokk stílusú épületeket, a monumentális katolikus templomot, amit a helyiek csak Nagy Templomként neveznek, méreteiből adódóan nem is véletlenül. A Fő tértől induló sétálóutca a Március 15. térnél ér véget, ahol pedig a katolikus templomnál kisebb, mégis a város szempontjából jelentős Református templom áll, amely mellett a mai is működő Református Kollégium található. Itt pár lépésre készítették a csodálatos kék kelméket a Kékfestő műhelyben, amelynek épülete ma a Kékfestő Múzeumnak ad otthon.

kekfesto-muzeum-012

Miért különleges a kékfestés?

A kékfestés technikája a 18. és a 19. században terjedt el a kékfestés technikájával készült textíliák világhírűek, s a kékfestés hagyománya maga 2018. novemberétől felkerült a szellemi kulturális világörökség listájára. Leginkább len- és pamutvásznat, valamint selymet festettek kékre úgy, hogy a kelmére előzetesen úgynevezett gátlóanyagot nyomtak, ez a fehéren maradó felület adta a mintát, majd a kelmét indigóra színezték Visszakanyarodva a Fő tér irányába a katolikus templom mögött áll a csodálatos hófehér színben pompázó Eszterházy kastély. Felújítását pár éve fejezték be, amivel Pápa városa egy újabb színfolttal lett gazdagabb. A Várkastélyként nevezett épület nem véletlenül kapta ezt a nevet, hiszen a 15. században az épület falait várként emelték, később az Eszterházy család munkája nyomán öltött kastély jelleget. A versailles-i kastélytípusba tartozó épület körül egy hatalmas kastélyparkot is felfedezhetünk. A park és a Kastély között található Váristáló még felújításra vár, illetve a helyreállítási munkálatok egy része között szerepel a kastély kerítésének, kovácsoltvas díszkapujának újra készíttetése is, ami körülvette a kastélyt és a korabeli képek alapján az egyik dísze volt a kastély körüli területnek. A kastélyban működő kiállítás nem csak ebbe, hanem a kastély körüli életbe is betekintést enged.

index

Egy rövid szabadidős program után elindulunk Celldömölkre, ahol a Tulipánfesztivál programja vár minket. Utazásunk viszonylag rövid lesz, mert a két város nagyon közel fekszik egymáshoz. Celldömölkön a pár éve megrendezésre kerülő tavaszköszöntő művészeti, hagyományőrző fesztiválra, a Tulipánfesztiválra látogatunk el. A 3 napos fesztiválon a helyi ételek és italok kóstolója mellett népművészeti kirakodóvásár és kiállítás, néptánc- és népzene találkozó, vásári komédiák, báb- és színjátszó előadások, táncbemutatók, szabadtéri koncertek, kézműves foglalkozások és interaktív játszóházak várják az érdeklődőket. Valamennyi program a tavaszt köszönti, amelynek egyik jelképe a tulipán. A közelben található Somló hegység finom boraiból is kóstolhatunk a vásáron, természetesen csak azok, akik a szombati napon a TULIPÁNOS motoros, hintós és kisvonatos FELVONULÁSON nem vesznek részt. Nekik a felvonulás utánra marad a borozgatás.

RÉSZVÉTELI DÍJ: 6 900 Ft /fő

Gyerekeknek: 5.490 Ft / fő ( 12 éves kor alatt )

A részvételi díj NEM tartalmazza: a belépőjegyeket, melyek a helyszínen fizetendők.

Pápai Kastély látogatása : 2000 Ft / fő felnőtt jegyár, Celldömölk Mozdony Skanzen : ingyenes,

Kemenes Vulkán Park: 2400 Ft / fő felnőtt, 1200 Ft / fő gyermek

tulip-3287183_960_720