BARBANA SZIGET és GRADO kisvárosi szíve

UTAZÁS IDŐTARTAMA 1 nap + a buszos utazás
INDULÁS 2019.04.05. péntek – 23 :00
ÉRKEZÉS 2019.04.07. vasárnap – kora reggeli órák
CSATLAKOZÁSI PONTOK M7-es autópálya vonalán előre egyeztetett helyen
ELLÁTÁS önellátás

 

Grado egy kedves, szeretnivaló olasz városka. Kis velencei hangulat keveredik a szűk kis utcák ódon hangulatával, ahol a régi tökéletesen megfér az új mellett, ahol a tengerparti beach hangulatot kereső épp úgy megtalálja a kikapcsolódást mint egy túrázni vágyó vagy egy történelem rajongó. A kulináris élvezetekről már nem is beszélve!

grado

 Nyílt vízű lagúnái kicsit Velencére emlékeztetik az embert, az Óváros épületei között sétálva pedig mintha csak egy romantikus középkori filmben találnánk magunkat. A tengerparton pedig a beach hangulatban, a napernyők árnyékában megkérdőjelezhetetlen az olasz dolce vita, ezt az élményt pedig a Mandracchio kikötőnél kortyolt igazi olasz fekete kávé vagy a habos capuccino tudja csak fokozni!

FULLSIZE_3903c8805db73c4a11db75230ee140b5

Így áprilisban igazán könnyű dolgunk van, hiszen kizárt, hogy annyira meleg legyen majd az időjárás és a tenger, hogy fürödni vágyjunk, szóval bátran tervezhetjük az egész napos városnézést. Nyári csobbanásunkkor azért ez már gondot szokott okozni, egészen pontosan az, hogy heveredjünk-e le inkább a homokba vagy csatangoljunk-e inkább a városba. Mivel a város bőven tartogat látnivalót és lehet gyűjteni a lépéseket, így nincs mitől félnünk, nem fogunk unatkozni a nap egyetlen percében sem.

 

grado-altstadt-0001

ÓVÁROS és a végtelennek tűnő tenger pereme, a LUNGOMARE
A buszról a központhoz közel fogunk leszállni és innen mindenki kedvére veheti célba a várost. Mi a Mandracchio hajóállomás felé szoktuk venni az irányt, ahol igény szerint, aki szeretné elfogyaszthatja reggeli igazi olasz kávéját. A kikötőből a delfinek felé vesszük az irányt, ugyanis Grado egyik terének közepén a szökőkútban zöld növénnyel befuttatott delfin forma csal mosolyt a járókelők arcára. Egyébként ez a növényes befuttatás nem Grado több pontján is megtalálható, a város bevezető szakaszán például biciklis alakokat is láthatunk ugyanígy. Ez sem véletlen, hiszen Grado még ha olasz városka is, a robogók helyett temérdek biciklivel találhatjuk szembe magunkat. Szóval áthaladva a téren, az Óváros felé vesszük az irányt, és a sikátorokon átvergődve két csodálatos templomnál és egy tágas téren találjuk magunkat. Ami minden vár itt ránk a téren? A Szent Eufemia Bazilika, a harangtorony, amelynek csúcsán Grado jelképét, az Anzolo San Michele szobrot láthatjuk, nem megfeledkezve a Santa Maria delle Grazie templomról sem. ha szerencsénk van akár egy napközbeni mise hangulatába is belekóstolhatunk, és ha már egyszer bemegyünk, akkor a mozaik padlózatra igazán érdemes egy alaposabb pillantást vetni. Az óvárosi rész szélén húzódik Grado szabad strandja, itt van a könyvtár is, amelynek falán szintén egy szép színes mozaik van.

Grado altstadt-1

Akinek kedve van, az már itt is becsatlakozhat a Lungomare hosszú sétányába, amely a tengerparti látványban gyönyörködve szinte észrevétlenül vezet át minket a város Újvárosi részére, a strandokhoz, szállodákhoz és a fizetős strand előtti gondozott parkhoz. Aki marad még az Óváros kis utcáin, az a Zene Házához érkezve érkezik meg a Lungomare bejáratához. Az Újvárosi részen sétálgatva ajándékokat áruló boltokba, kávézókba térhetünk be és impozáns hotelek mellett sétálhatunk el, miközben a fő utcán zajlik Gradoi helyiek megszokott élete. Aki utazásai alkalmával szívesen kukkant be a helyi nevezetességek mellett a helyi piac választékába is, annak a halpiacot és az Óvárosi részen található általános nagy piacot ajánljuk. A halpiac korlátozott időszakban van nyitva, a nagy piac azonban egész nap nyitva van és várja a helyieket és a turistákat is.

Gradoban nagyon nagy divat biciklivel közlekedni, mindenhol van bicikliút így akár egy egész napos Gradoi bringázást is be lehet tervezni. Ne lepődjünk meg, de itt épp úgy használják a biciklit, mint más olasz városokban a robogót!

BARBANA

BARBANA SZIGET
Grado másik nagy nevezetessége a közelben található Barbana sziget. A Szigetre hajóval lehet eljutni, kb 20 perces hajókázás után érkezünk meg, ahol jó eséllyel legalább egyszer hallhatunk harangszót is! Barbana szigete cseppnyi, 1 óra alatt kényelmesen végig járható még akkor is ha itt-ott-amott meg-megállunk fotózni. A visszafelé induló hajó megérkezéséig a helyi ajándékboltban a szigeten készített ajándéktárgyakból is lehet vásárolni. A sziget csendes, nagyon ügyelnek a tisztaságára, a templom pedig csodaszép freskókat rejt, a parkban pedig a tengerrel a háttérben egy szép Mária mozaikot találhatunk.

A temérdek látnivalót mindenki kedve szerint szabadon is bejárhatja, aki igényli, annak szívesen adunk kapaszkodókat a szabad sétához, mi-merre található, aki pedig pár informatív adattal is gazdagodna, annak is biztosítunk az utazás ideje alatt valamint a helyszínen is erre lehetőséget.

Az esti órákban előre egyeztetett időpontban indulunk vissza Budapestre, rövid pihenőket tartva várhatóan a kora reggeli órákban érkezünk meg.

RÉSZVÉTELI DÍJ

Részvételi díj: 14.990 Ft / fő – felnőtt

13.490 Ft / fő – gyermek 12 éves kor alatt

A részvételi díj a buszos utazás költségét tartalmazza. A buszon regisztrációs díj és helyfoglalási díj nincs. Utazás a létszámnak megfelelő autóbusszal.

A részvételi díj NEM tartalmazza:
– utasbiztosítás, mely online megköthető
– az ebédet és a napközbeni étkezést

FAKULTATÍV PROGRAMOK költségei:
A templomokba nincs belépő.
A zene házába 8 euro / fő a belépő
A Barbana szigetre a hajó 6 euro / fő áron közlekedik oda-vissza.