ZAKOPANE 1 NAPOS KIRÁNDULÁS

zakopane-6

INDULÁS
2018.12.08. – szombaton kora hajnalban gyülekező Budapesten
helyszín: népligeti Planetárium bejárata
időpont: 04:45 – tervezett indulás: 05:00
Utazásunk folyamatos lesz egészen ZAKOPANE-ig. Útvonalunkon lehetnek még hozzánk csatlakozó utasok, ezért ezeken a helyeken rövid pihenőket tartunk. Természetesen a Magyarországon kívüli szakaszon is időszakosan pihenőket tartunk. Az érkezést a délelőtti órákra tervezzük Zakopaneba.

Az autóbuszról lehetőség szerint a központ közelében szállunk le, ahonnan szinte minden nevezetesség igazán könnyen elérhető. Zakopane és környéke nagyon népszerű a túrázók és a síelők között. A Tátra csodálatos hegyvonulatai szemet gyönyörködtető látvánnyal ajándékozzák meg a hegyen túrázókat.

Aki valamilyen okból még nem túrázik vagy sosem vágyott rá, ám a hegyek látványát nagyon szereti, annak Zakopane is egy tökéletes kirándulóhely. Valóban elsősorban a hegyek miatt érkeznek ide a turisták, ám azért a kis városka is rejt kellemes helyeket. Többek között Zakopane és környékén nagyon szép rönkházakat lehet látni. Itt szinte minden fából van és a látvány nagyon szép. A város sétálóutcáján, a Krupówki utcán is rönkből készült házak, üzletek, fogadók, éttermek sorakoznak egymás után.

A helyi építkezési stílust, aminek egyik stílusjegye például a meredeken lenyúló tetőszerkezet, vagy a helyi népi motívumok megjelenése a fában,  nagyon gyorsan elterjed a környéken. Ma már sok esetben az újonnan épült vagy épp felújított szállodák, panziók is ezeket a stílusjegyeket vették át.

A Magas Tátra téli központjaként ismert városka ugyan egészségturizmussal írta be magát sokak határidőnaplójába, mindaddig, amíg meg ne épült itt az első síugrósánc. Attól a pillanattól kezdve a síelés szerelmesei is előszeretettel utaztak el ide szenvedélyüknek hódolni.

Mi miért szeretjük Zakopane-t és miért invitáljuk Önöket is ebbe a városba?

zakopane-4

ADVENT
advent idején, amikor már havas a táj, ZAKOPANE sétálóutcája is fényárban úszik. Tudjuk, lassan már minden városban átélhetjük ezt az élményt, ám kevés város mondhatja el magáról azt, hogy a sétálóutcán rönkből épült házak között tehetjük meg kellemes, hangulatos adventi sétánkat!

PIAC
nem csak a vásárfia miatt érdemes ide eljönni!
A piac telis-tele van népművészeti dolgokkal, fából készült ajándéktárgyakkal és nem szabad megfeledkezni a piac egyik legkülönlegesebb részéről, ami nem más, mint a SAJTPIAC!

Kistermelők árulják itt a helyi specialitású füstölt sajtokat. Találkozhatunk grillezett, lekvárral megkent változatukkal is itt, ami nem más, mint az OSTCYPEK. Ez a sajtkülönlegesség egy sózott, juhtejből készült, füstölt sajt, mely kizárólag a lengyel Tátra vidékén készül és talán nem meglepő, hogy védelem alatt is áll, szóval más sajt ezt a nevet nem kaphatja. Ha szeretnénk, akkor ebből a füstölt sajtból vihetünk magunkat is haza, sőt az ízletes dzsemről sem kell lemondanunk, amihez nem csak a piacon juthatunk hozzá. A sétálóutcán viszonylag sok, egyedi és hamisítatlanul lengyel kis szekér formájú árusító helyeket találhatunk, ahol bármilyen helyi, házi specialitást be tudunk szerezni magunknak az otthoni éléskamránkba
is.

03.05.2010 ZAKOPANE , KRUPOWKI , TLUMY GOSCI SPEDZAJACY MAJOWY DLUGI WEEKEND POD TATRAMI , ZAKUPY PAMIATEK FOT. MAREK PODMOKLY / AGENCJA GAZETA

S ha már a gasztronómiai élvezeteknél tartunk, akkor javasoljuk napunkat egy helyi étterembe legalább 2 órára megszakítani és megkóstolni a golonkát. Mondhatnánk, hogy ez csak egy csülök, ám aki egyszer is evett már belőle, az sosem felejti el az omlós húst, amit a finoman roppanó kéreg borít be mindaddig, amíg mi el nem fogyasztjuk.

Javasolt legalább fél óra pihenőidővel tervezni, mert a csülkös étkezés után garantáltan megmozdulni sem lesz kedvünk 🙂

Ha nem szeretsz hegyet mászni, ám kedveled a szép kilátást a hegyről, akkor Zakopane központjában vár Téged is a Gubalowka, amivel felkapaszkodhatunk a Gubalowka hegyre és onnan tekinthetünk le Zakopane városára és a Tátrára.

A látnivalók után pedig jöjjön még pár hasznos információ!

Az késő délutáni órákban tartjuk meg a gyülekezőnket és indulunk el Magyarország felé. Érkezés Budapestre várhatóan a késő éjjeli órákban a kiindulási helyre.

Részvételi díj: 9.990 Ft / fő

A részvételi díj a buszos utazás költségét tartalmazza. A buszon regisztrációs díj és helyfoglalási díj nincs.
A részvételi díj NEM tartalmazza:
– utasbiztosítás, mely irodánknál megköthető
– a napközbeni étkezést

zakopane-2