Kassai lovasíjászat és Szent László emlékhely: Somogyvár

Időpont    :  2023.08.05.                              Poz.szám: 23/SZL/01

Útvonal    : Budapest – Kaposmérő – Somogyvár – Budapest
Utazás      : a csoportlétszámnak megfelelő autóbusszal
Ellátás     : önellátás

PROGRAM:

Indulás:   7:00 – kor Pestszentlőrinc, volt Piac tér (Üllői út 392.)

                7:30 Budapest, Ecseri út, OMV benzinkút, befelé vezető oldal, Üllői út 110.

Utunk első állomása a Kassai-völgy, Kaposmérő mellett. A méltán híres és többek között a Lovasíjász című filmből is ismert völgy nevezetessége, hogy a 20. század végén Kassai Lajos itt hozta létre a modern kori lovasíjászatot. Ez az egyedülálló magyar harcművészet és sportág innen indult el világhódító útjára. Most élőben is megnézhetjük, hogyan élik mindennapjukat. Nem bemutatót fogunk látni, hanem az évszaknak és a verseny szezonnak megfelelő munkát és edzést. A lovasíjászat kialakulása az ázsiai sztyeppék lovasnomád népeihez köthető. Legismertebb alkalmazói a szkíták, hunok, magyarok, kunok. Hazánkban a Honfoglalás után is még sokáig alkalmazták ezt a harci technikát, sokszor párhuzamosan a nyugatról érkezett nehézlovassággal, így Szent László királyunk is.

Kassai völgy

Az edzés végeztével utunkat a Balaton part felé vesszük.Még messze vagyunk a Balatontól, mikor elérjük Somogyvárt. A régi időkben ez még a tó árterülete volt, a híres Nagy-Berek. Szent László király itt építette fel a bencés kolostort, melyet végső nyughelyének szánt, Koppány vezért egykori várának romjain. A kolostor romjainak és 2015-ben épült látogatóközpontjának megtekintése után lesétálunk a Kupavár-hegy nyugati lábánál fakadó tiszta vizű forráshoz.

A Szentesica forrásnak egykor csodatévő, gyógyító erőt tulajdonítottak. A legenda szerint itt mosta meg kezét István király Koppány legyőzése után. Késő délután hazafelé indulunk. Érkezés Budapestre az esti órákban. Leszállási lehetőség a felszállással megegyező helyeken.

Részvételi díj: 9 900 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza: autóbuszos utazás költségeit.

A részvételi díj nem tartalmazza: belépőjegyeket, mely a helyszínen fizetendők

Belépők: felnőtt: 3600 Ft