Aggteleki Cseppkőbarlang és Bódva völgye – világrekorder NAGY KÖNYV!

PROGRAM:

1. nap: Indulás: 5:30– kor Budapestről, majd Fóton felszállási lehetőség

Folyamatos utazás, rövid pihenőkkel. Az Aggteleki Cseppkőbarlaghoz érkezve leszállunk autóbuszunkról és már vár ránk a barlangi túránk vezetője. Az ő kíséretében csodálhatjuk meg hazánk legnagyobb, leghosszabb barlangrendszerének egy rövid, látogatható szakaszát.

Majd a Jósva-patak mentén megbúvó vadregényes környezetben az alig több mint kétszáz lelket számláló Szinpetribe érkezünk. A település hazánk egyik legszebb középhegységében, a Zempléni-hegység területén fekszik, romantikus környezetben. Sokan talán nem is hallottak erről a komoly történelmi múlttal rendelkező kisközségről. Szinpetriben, a régi vízimalom közelében álló, rekonstruált malomban kapott helyet az Aggteleki Nemzeti Parkot bemutató Nagy Könyv és egy Magyarországon egyedülálló papírmalom, ahol a látogatók saját maguk készíthetnek merített papírt. A múzeumban Guttenberg -korabeli, rekonstruált nyomdagépek is megtekinthetőek.

A Guinness World Records által elismert legnagyobb könyv 2010. március 21-én készült el több éves munka eredményeképpen. A könyv mérete 4,18 x 3,77 méter. A 346 oldalas könyv 1420 kg-ot nyom. A világörökség részévé vált természeti kincseink és kulturális örökségünk mellett a Bódva-völgy és Cserehát tájegység a világ egyik legnagyobb könyvével is büszkélkedhet. Az egyedülálló művészeti alkotás az Aggteleki Nemzeti Park területéhez való kötődéséről, melyet a Guinness World Records 2010-ben hivatalos oklevéllel ismert el, nem csak lelőhelye, hanem a könyv tartalma is tanúskodik, hiszen az óriási lapok bemutatják a Nemzeti Park flóráját és faunáját, a térség településeinek népi építészetét és hagyományait, valamint a híres cseppkőbarlangokat.

A könyvet, melyen éveken keresztül huszonhat szakember dolgozott, 2010-ben helyezték el az egykor romos magtárból modern kiállítóhellyé alakított épületben. A műveletet a könyv méretéből adódóan csak a tetőn keresztül, daru segítségével tudták megoldani, mely önmagában is egyedülálló teljesítménynek számít. A könyvóriás lapozható és teljesen betölti egy valódi könyv funkcióját. A lapokat hagyományos kódexkötési technikával kötötték, és a 346 lap egyetlen ív papírból készült. A marhabőrrel bekötött és fémveretekkel összefogott faborítók impozáns látványt nyújtanak, az elülső borítón pedig az Aggteleki Nemzeti Park szimbóluma, a szalamandra látható.

A kiállítóhelyen a Nagy Könyv mellett könyvészeti kiállítás is megtekinthető – a látogatók betekinthetnek a nyomtatás történetébe, technikai fortélyaiba és akár a kézi nyomtatást is kipróbálhatják. Egyházi könyvkiállítás és működő papírmalom is gazdagítja a repertoárt, a malmot a Jósva-patak vize hajtja meg.

Hazaérkezés a késő esti órákban.

Részvételi díj: 8 900 Ft/fő

Ajánlott költőpénz belépőkre: kb. 4500 Ft

A részvételi díj tartalmazza: az autóbuszos utazás költségeit és az idegenvezetést az autóbuszon.

A részvételi díj nem tartalmazza: a belépőjegyeket, melyek a helyszínen fizetendők

Az utazás minimum 30 fő fizető utas részvétele esetén indul.

ÉLMÉNYEKBEN GAZDAG UTAZÁST, KELLEMES KIKAPCSOLÓDÁST KÍVÁNUNK!