Attila, hun király nyomában – Bulgária eltitkolt múltja

MÁR CSAK 10 HELY VAN!

jelentkezni a programra: WWW.GOFORGO.HU –n /on-line jelentkezés vagy info@goforgo.hu lehet


információ: +36 30 307 1736

Időpont: 2024.06.16-21.
pozicíó szám: 24/BUL/01
szállás: 3-4*-os szállodákban
útvonal: Budapest – Szófia – Shumen – Madara – Plovdiv – Budapest (kb. 2900 km)
Utazás : az utaslétszámnak megfelelő autóbusszal
Ellátás: félpanzió (5xreggeli+ 5xvacsora)
Időtartam: 6 nap /5 éjszaka
Idegenvezetés: végig a program alatt

PROGRAM:

1. nap: Indulás:  6:00-kor Budapest, Üllői út 137, Ecseri úti OMV benzinkút, városból kifelé vezető oldal

A mai nap utazással telik. Útvonalunk érinti Belgrádot és Nist, majd Szófiában töltjük az éjszakát.

2. nap: Reggeli után rövid városnézés Szófiában, majd folytatjuk utunkat keleti irányban. Bulgária ősi cári fővárosába, Veliko Tarnovoba érve megtekintjük a város nevezetes, jellegzetes bolgár házakkal teli utcáját. Majd fölmászunk a Tsaravets erődhöz. A hatalmas vár volt a Bolgár Birodalom központja, a cárok otthona, ezért is hívják a várost a “cárok városának”. Az erődben található a patriarkális templom is, mely alatt a legenda szerint Kuvrat kán nyugszik. Veliko Tarnovo régi magyar neve Tövisvár. A város két ízben is betöltötte Bulgária fővárosának szerepét. Történelmi szerepéből és festői, ódon látványából adódóan napjainkig Bulgária egyik leginkább látogatott városa. Este érkezünk Shumenbe, ahol 2 éjszakát töltünk, félpanziós ellátással (kb. 380 km)

3. nap: Ez a nap a kalandozások napja. Reggeli után buszra szállva a közeli Madara településre utazunk, amelynek már neve is az egykori hun-magyar jelentétet bizonyítja. Rövid gyalogtúrával érjük el a nemzeti park különleges alakú szikláit. A legnagyobb sziklaoldalban pedig megpillanthatjuk a sziklába vésett hatalmas, 23 m magas lovas harcost, ahogy éppen elejt egy oroszlánt.

Visszatérve a buszunkhoz Pobiti Kamaniba hajtunk. Bulgária területe tele van „különleges kőalakzatokkal és sziklaképződményekkel”. Ezek közül a leghíresebb az úgynevezett „kőerdő”, melyben, mint korona nélküli fatörzsek állnak ki a földből a kőoszlopok. Első pillantásra régi templom romjainak tűnnek. Na de 7 km2-en? A különös képződmények keletkezését máig homály fedi. Bolgár geológusok feltevése szerint oszlopok 50 millió évesek, eredetük pedig már régóta szakmai viták tárgya. Estére visszatérünk szálláshelyünkre, ahol vár a vacsoránk. (kb. 170 km)

4. nap: Reggeli után bepakolva a buszba Bulgária közepét elfoglaló Balkán hegységet megkerülve Plovdiv felé vesszük az irányt. A hegység – amelyről a félsziget is a nevét kapta – legmagasabb csúcsa 2300 méteres Botev-csúcs, még nyáron is gyakran hósipkás. Leghíresebb hágója a Shipka-hágó, ahol élet-halál harcot vívtak a bolgárok a törökök ellen. A hágó déli oldalánál nagyon gazdag trák és szkíta leleteket találtak a régészek. Ezek közül a trák „Királyok-völgyét” látogatjuk meg. A sok feltárt, ill. még nem feltárt tumulus és templom közül mi  III. Szeuthész király sírját keressük fel, aki az i. e. 5. században uralkodott Trákiában. Megtekintjük az Agamemnón-maszkot is felülmúló káprázatos aranymaszk másolatát, melyet a sírban leltek. Szállásunk és vacsoránk Plovdivban lesz. (kb. 380 km)

5. nap: Reggeli után következő uticélunk a bolgárok híres kolostora, a Rilai kolostor. Bulgária viszonylag kis területén sok helyszín és emlék van, ami az UNESCO által védett. Ilyen ez a kolostor is. A hívők számára a Rila kolostor egy a legszentebb helyek közül, amelyet áthat a spiritualitás és a vallásosság. A kolostor és a múzeum meglátogatása után Szófiába utazunk, a már ismert szállodánkba. (390 km)

6. nap: Reggeli után haza indulunk. Folyamatos utazás rövid, kb. 20 perces pihenőkkel, Szerbián keresztül. Határátlépés után, a késő esti órákban érkezünk Budapestre.

Tisztelt Utasaink!

Utazásunk jellegéből következően, túrafelszerelés feltétlenül ajánlott! (pl.: túra cipő, ruházat, esőköpeny, túrabot, hátizsák, stb….) Az utazáson való részvétel feltétele a BBP megkötése. Amennyiben nem nálunk köti meg, az igazolást a biztosítás meglétéről, kérjük eljuttatni hozzánk!

Kísérőink neves történészek, akiknek kutatási területük az ókori trák feltárások és a bolgár – magyar őstörténet.

Részvételi díj:  187 000 Ft + 200 USD + 70 BGN

minimum létszám: 45 fő                        

A részvételi díj tartalmazza: a 5 éjszaka szállást, 5 reggeli + 5 vacsora, az aláhúzott helyeken a belépőt, helyi kísérő díjazását, és az autóbuszos utazás minden költségét.

A részvételi díj nem tartalmazza: az esetlegesen felmerülő plusz belépőket, a napközbeni étkezést és a kötelező BBP biztosítást, (mely irodánkban megköthető 4200 Ft/fő)

Busz felár alacsony létszám esetén:

25-30 fő között: 20 000 Ft, 31-35 fő között: 17 000 Ft, 36-40 fő között: 15 000 Ft

Az utazás SZMSZM Egyesület keretében kerül szervezésre.

ÉLMÉNYEKBEN  GAZDAG  UTAZÁST,  JÓ  SZÓRAKOZÁST KÍVÁNUNK!