Barangolás a Magyar Felföldön

nyomtatható verzió: Magyar Felföld 2016

 
 
 

Időpont: 2016.07.2631.                                 Pozíciószám:  16/FMF/06

Utazás: az utaslétszámnak megfelelő autóbusszal

Útvonal: Budapest –Pozsony – Nyitra – Trencsén – Árvaváralja – Zakopane – Szepesvára – Várhosszúrét – Betlér – Kassa – Kékkő – Budapest (kb.1850 km).

Ellátás: reggeli

Szállás: 3 x magyar családoknál Zsérén és Várhosszúréten + 1-1 éjszaka, 2* szállodában Trencsény környékén és Zakopanéban, 2-3 ágyas, zuhanyzós, wc-s szobákban

        

Indulás:

5:30 – kor Pestszentlőrinc, Üllői út 379-381. LIDL parkoló

6:00 – kor Népliget, M3 népligeti metrómegálló, Planetárium elől

1.nap:A Felvidék nyugati széle felé vesszük utunkat és eéső állomásunk, egykori koronázó fővárosunk Pozsony. Sétát teszünk a városban, felmegyünk a várba, majd tovább utazunk Nagyszombatra, mely a török időkbenben a magyar egyház központja volt. Nyitra felé menet megállunk Galántán egy fénykép erejéig a neogótikus Eszterházy kasztélynál, majd Nyitraújlakon Eszterházy János szülőfalujában tesszük tiszteletünktek az emléktáblája előtt. Nyitrára érve a püspöki várat csodáljuk meg. Este szállásunk Zsérén lesz, vendégszerető magyar családoknál. (350 km)

2. nap: A mai napunk első állomása Pöstyén, a híres monarchiabeli gyógyfürdő. Utána Felsőleszétén a Felvidék várainak kicsinyitett másaival ismerkedünk, a Miniatűrparkban. Utunkat folytatva Bolondóc, azaz Beckó várának romjait látogatjuk meg. Csák Máté birtokainak központját elérve, Trencsénben felmászunk a csodálatos várhoz. Szállásunk a környéken lesz, panzióban. (180 km)

3. nap: Reggeli indulás után megnézzünk Zsolnabelvárosát, majd a közelben álló Budatin várát, mely ma múzeum. Utunk során elérjük Felföldünk talán legromantukusabb lovagvárát, a Thököly család által birtokolt Árva várát.

árva

A várlátogatás után tovább utazunk és a mai Lengyelország területére érünk. Itt első állomásunk a Fekete Árva folyó völgyében Oravka község, a Thurzó grófok árvai uradalmának része volt. A hely a magyarság igazi gyöngyszeme – a fatemlomocskát egy-két kivételtől eltekintve az összes magyar szent és boldog képe díszíti. Késő délután érkezünk Zakopanéba. Szállásunk magánpanzióban lesz. (280 km)

4. nap: A délelőttöt Zakopaneban töltjük. Körbenézünk a híres „Sajtpiacon” és felmegyünk a siklóval Gubalowka hegyre. Délben indulunk tovább és a Thököly birtokok központjába utazunk, Késmárkra. Itt megnézzük a várat, a fatemlomot és az evengélikus templomot, ahol Thököly Imre szarkofágját őrzik. Tovább utazva Lőcsén tartunk hosszabb pihenőt, ismerkedve a belvárossal. Következő állomásunk Igló, az egykori iskola- és iparváros. A város századeleji társadalmi életének élénkségét tanúsítják a Főtér gyönyörű épületei. Este Várhosszúrétre érünk, ahol szállásunk magyar családoknál lesz. (180 km)

5. nap: A napot Betléren az Andrássy kastély meglátogatásával kezjük a napot. Majd Rozsnyón teszünk látogatást. Krasznahorka vára leégése után még nem látogatható, de ha utazásunk időpontjára már átadják, programunkba bevesszük. Kassa felé haladva meállunk az Andrássy Mauzóleumnál

és kora délután Kassára érkezünk, ahol a Történelmi Magyarország „titkos Fővárosával” ismerkedünk. Este visszatérünk a szállásunkra. (170 km)

6. nap: Reggeli után bepakolunk a buszba és haza felé indulunk. Első állomásunk egy rövid pihenő Sajógömörben, ahol Mátyás királyunk megkapáltatta az urakat. Rimabányán a XIII.sz-i erődtemplomot csodáljuk meg, majd Kékkőre utazunk, ahol a Balassa család birtokainak közepe volt. Ipolybalogon tartunk egy rövid megállót. A falu templomtornyát a magyar királyi korona mása dísziti. Budapestre a késő esti órákban érkezünk. (320 km)

Részvételi díj: 170 €/fő,

ami 320 Ft/1 € árfolyamon: 54 400 Ft/fő

( A valuta árf. ingadozása miatt befizetés a napi árf. figyelembe vételével!)

Kötelező félpanziós felár: 9 600 Ft /5 vacsora             Egyágyas felár:  16 200 Ft

Ajánlott költőpénz belépőre: 40 € + 20 Zl

A részvételi díj tartalmazza: a 5 éjszakai szállást, reggelis ellátással, az autóbuszos utazást és a csoportkísérést

A részvételi díj nem tartalmazza: a belépőjegyeket és a baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást (500 Ft/fő/nap, 70 éves kor felett 100% felár)