Busójárás Mohácson

fejlec

időpontja: 2020. február 22. szombat.

indulás: 6:00kor a 1184 Budapest, Üllői út 379-380 (LIDL parkolóból)

Időtartam: 1 nap

Utazás: a csoport létszámának megfelelő autóbusszal

Ellátás: önellátás

IMG_3692

Mohácson búcsúztassuk együtt a telet, a híres BUSÓJÁRÁS-on!

00001_48424
A busójárás télbúcsúztató, tavaszköszöntő ünnep, melynek legjelentősebb eseménye a busó csoportok dunai átkelése. A busók a Dunán átkelve a Kóló térről kezdik meg felvonulásukat. Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával is magyarázzák. A monda szerint a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok megelégelve a török rabigát, ijesztő álarcokba öltözve, maguk készítette zajkeltő eszközökkel, az éj leple alatt csónakokkal átkelve a Dunán, űzték ki a törököket Mohácsról.
att_00015_90378

A busó öltözete nem változott az idők folyamán: szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, lábukon bocskor. A bundát az öv vagy marhakötél fogja össze derekukon, erre akasztották a marhakolompot. Kezükben az elmaradhatatlan kereplő. A leglényegesebb azonban a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc.

PROGRAM

Napunk első programja a Szent Miklós Vízi – és Taposómalom megtekintése. A mohácsi műemlék vízimalom azon kevés malmok egyike, melyben ma is kövekkel történik az őrlés. A malom gyűjteménye kipróbálható eszközökön keresztül mutatja be a gabonafeldolgozás fejlődését az őskortól napjainkig.

A malomporta különlegessége egy, a világon egyedülálló, emberi erővel működő taposómalom-gépezet, melyet mi magunk is kipróbálhatunk. Érdekes, színes bemutató keretében ismerkedünk Európa egyik utolsó kincsével.

Majd folytatjuk utunkat Mohácsra. A városban már igazi karneváli hangulat lesz. egész nap a városkülönböző pontjain, szabadtéri programokkal várják a vendégeket. A busójárás télbúcsúztató, tavaszköszöntő ünnep, melynek legjelentősebb eseménye a busó csoportok dunai átkelése. A busók a Dunán átkelve a Kóló térről kezdik meg felvonulásukat. Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával is magyarázzák. A monda szerint a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok megelégelve a török rabigát, ijesztő álarcokba öltözve, maguk készítette zajkeltő eszközökkel, az éj leple alatt csónakokkal átkelve a Dunán, űzték ki a törököket Mohácsról.

Néptánc, népdal bemutatók, előadások. Megismerhetjük a sokác népviseleteket, de ételeiket is megkóstolhatjuk. Megszámlálhatatlan pavilonban a helyi kézműves termékek hatalmas választékából válogathatnak kedvünkre. Elmaradhatatlan a farsangi fánk és a forralt bor. Indulás vissza Budapestre a kora esti órákban.

buso130210_01

Február 22.– Farsang szombatján a hivatalos program

9.00     XLIX. Schneider Lajos Népdaléneklési Verseny és Országos Népzenei tehetségkutató verseny a Kossuth Teátrumban (Deák tér 1.)
9.00-14.00      Nyílt nap a Zauvijek busócsoporttal (Iparosház, Kisfaludy u. 2/B.)
10.00 – 16.00  Farsangi hangolódás a Kanizsai Dorottya Múzeumban a “Művész Busók” és a Buso umjetnici busócsoport részvételével (látványfőzés, népdaléneklés, tánc, busóavatás eljátszása)
10.00   A belvárosban népművészeti és kézműves vásár
10.00   Szerb templom udvarában tamburazenekarok, tánccsoportok és busócsoportok bemutatói
10.00   Mohácsi Ízek a Busóudvarban – látványfőzés a Vesele Buše busócsoporttal
10.00   „Jankele udvar”- Ismerkedés a Jankelékkel, interaktív kiállítás és foglalkozás a
Sebaj Busó csoporttal, ételkóstoltatás és tánctanítás (Eötvös u.6.)
10.00   A Busóudvar Folk Színpadán tamburazenekarok, busók, tánccsoportok bemutatói
10.00   A Matyó Néptáncegyüttes táncbemutatója és táncháza a Széchenyi téri nagyszínpadon
10.30   Tánccsoportok, zenekarok, busók bemutatói a Széchenyi téri nagyszínpadon
11.00   A Szerb templom udvarában ismerkedés a szerb gasztronómiával a Vragolani busócsoporttal
14.00   A Botos busócsoport busólakodalmas menete a Busóudvartól a Bensheim térig (a Kompkikötő érintésével), majd vissza a Széchenyi térre
14.00-18.00 óráig a Síp utcában: „Veselje sa Bušama” – „Vigasság a busókkal” maszkfaragó      bemutató, farsangi játékok, szekérdíszítés
15.20   „A legenda újraéled” – a Drugovi busócsoport megemlékezése a II. mohácsi csatáról-
koszorúzás a három vitéz szobránál a Széchenyi téren
16.00   Zora tánccsoport bemutatója, majd táncház a Széchenyi téren, zene: Dunavkinje
16.00   Schneider Lajos Népdalverseny és Népzenei Tehetségkutató Verseny Gálaműsora,

714420_thumbnail

Részvételi díj: 8.500 Ft / fő

A részvételi díj a buszos utazás költségeit tartalmazza