Busójárás Mohácson

fejlec

időpontja: 2023. február 18. szombat.

indulás:

7:00-kor Budapest, Üllői út 110. (Ecseri út-Üllői út sarka, M3 metrómegálló, a befelé vezető oldalon lévő OMV benzinkútnál)

Időtartam: 1 nap

Utazás: a csoport létszámának megfelelő autóbusszal

Ellátás: önellátás + borkostoló pogácsával, zsíroskenyérrel

IMG_3692

Mohácson búcsúztassuk együtt a telet, a híres BUSÓJÁRÁS-on!

00001_48424
A busójárás télbúcsúztató, tavaszköszöntő ünnep, melynek legjelentősebb eseménye a busó csoportok dunai átkelése. A busók a Dunán átkelve a Kóló térről kezdik meg felvonulásukat. Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával is magyarázzák. A monda szerint a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok megelégelve a török rabigát, ijesztő álarcokba öltözve, maguk készítette zajkeltő eszközökkel, az éj leple alatt csónakokkal átkelve a Dunán, űzték ki a törököket Mohácsról.
att_00015_90378

A busó öltözete nem változott az idők folyamán: szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, lábukon bocskor. A bundát az öv vagy marhakötél fogja össze derekukon, erre akasztották a marhakolompot. Kezükben az elmaradhatatlan kereplő. A leglényegesebb azonban a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc.

PROGRAM

Napunk első programja a Szekszárdi Borvidék egyik legismertebb pincéjének meglátogatása. A 3 féle helyi bor  (Olaszrizling 2022, Pinot Noir rosé 2022, Örökség Bikavér 2018) kostolása mellé vendégváró pogácsát és ízletes zsiroskenyeret kapunk.  Lehetőségünk lesz a híres szekszárdi borokat megkóstolni, ill vásárolni belőle.

Majd folytatjuk utunkat Mohácsra. A városban már igazi karneváli hangulat lesz. egész nap a városkülönböző pontjain, szabadtéri programokkal várják a vendégeket. A busójárás télbúcsúztató, tavaszköszöntő ünnep, melynek legjelentősebb eseménye a busó csoportok dunai átkelése. A busók kora délután kezdik meg felvonulásukat. Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával is magyarázzák. A monda szerint a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok megelégelve a török rabigát, ijesztő álarcokba öltözve, maguk készítette zajkeltő eszközökkel, az éj leple alatt csónakokkal átkelve a Dunán, űzték ki a törököket Mohácsról.

Néptánc, népdal bemutatók, előadások. Megismerhetjük a sokác népviseleteket, de ételeiket is megkóstolhatjuk. Megszámlálhatatlan pavilonban a helyi kézműves termékek hatalmas választékából válogathatnak kedvünkre. Elmaradhatatlan a farsangi fánk és a forralt bor. Indulás vissza Budapestre a késő délutáni órákban.

buso130210_01

Február 18.– Farsang szombatján a hivatalos program

 • 10.00-tól Népművészeti- és kézműves vásár a belvárosban
 • 10.00-16.00 Farsangi készülődés, kocsi díszítés és ételkóstoló a Vidák busócsoporttal, mohácsi tamburazenekarokkal a Kanizsai Dorottya Múzeumban.
 • 10.00 „Jankele udvar”- Ismerkedés a Jankelékkel, interaktív kiállítás és foglalkozás a Sebaj Busó csoporttal, ételkóstoltatás és tánctanítás ( Eötvös u.6.)
 • 10.00 „Mohácsi ízek” látványfőzés a „Vesele Buše” busócsoporttal a Busóudvarban
 • 10.00-tól Tamburazenekarok, néptáncegyüttesek, busócsoportok bemutatói a Széchenyi téri színpadon
 • 10.00-tól Tamburazenekarok, busócsoportok a Busóudvar Folk Színpadán
 • 10.00-tól Busócsoportok, néptánc és népzenei bemutatók a Selyemgyár Kulturális Negyed színpadán.
 • 10.30-tól Tamburazenekarok, néptáncegyüttesek, busócsoportok bemutatói a Deák téri Gasztroudvar színpadán
 • 11.30 Ismerkedés a szerb gasztronómiával a Szerb templom udvarában a Vragolani busócsoporttal.
 • 14.00 A Botos busócsoport busólakodalmas menete a Busóudvar-Kompkikötő-Selyemgyár-Széchenyi tér-Bensheim tér érintésével
 • 14.00-18.00 óráig „Veselje sa Bušama” – „Vigasság a busókkal” maszkfaragó-bemutató, farsangi játékok, szekér díszítés, sokacbab látványfőzés és ételkostoltatás a Síp utcában.
 • 15.20 „A legenda újraéled” – a Drugovi busócsoport megemlékezése a II. mohácsi csatáról – koszorúzás A három vitéz szobránál a Széchenyi téren
 • 17.00 Versendi Kovács József és zenekara és Grupa Šljokice busócsoport a Selyemgyár Kulturális Negyed Színpadán

714420_thumbnail

Részvételi díj: 16.000 Ft / fő

Akció: 12 000 Ft/fő,
mely tartalmazza a borkostolót is!

A részvételi díj a buszos utazás költségeit tartalmazza