Dörgicse levendula fesztivál

Időpont:  2023.06.22.                 Poz.szám:   23/BDR/04

Útvonal: Budapest – Dörgicse – Alsódörgicse – Kaál – Felsődörgicse – Levendula-major – Nagyvázsony

Utazás: az utaslétszámnak megfelelő autóbusszal

Ellátás: önellátó

Időtartam: 1 nap

Idegenvezetés: csoportkísérő

Indulás 6:10 Pestszentlőrinc LIDL parkoló (Üllői út 379-381)

6: 30 Határ úti METRO megálló, IBIS szálloda előtt Budapest, Ferde u. 1-3, 1091

Utazázunk első állomása Dörgicse. Szépfekvésű, kis község. Igaz kicsi, de annál több látni valóval vár minket. Balatonakalitól körülbelül 5 kilométerre északnyugatra helyezkedik el, a Balaton-felvidék középső, Balatonfüred és Badacsony közti szakaszára jellemző, a tóparti hegysor mögött kialakult medencék egyikében, amit a település után Dörgicsei-medencének neveznek. Több, korábban különálló, mára már többé-kevésbé egybeépült településrészből áll. Egyházai még a települések végleges megkötődése előtt épültek mégpedig az alsó részben Boldogasszony, a felső részben Szent Péter tiszteletére.

Megérkezésünk után KaáliNagy Géza professzornak, az egykori Kaáli Intézetek alapítójának gyűjteményér, mellyel régi vágya vált valóra. Az elmúlt néhány év alatt létrehozta és látogathatóvá tette az ország legnagyobb legnagyobb és legváltozatosabb járműgyűjteményét.

Sehol a világon nem található egy fedél alatt annyi magyar gyártmányú motorbicikli, mint itt Dörgicsén. Méray 1000, WM Csepelek, SHB, BM, Mátrák, túra Csepelek, Tünde, Panni, Berva, Danuvia és az összes Pannónia egészen az 1975-ben gyártott P12-s modellig, köztük olyan ritkaságokkal, mint a Pannónia MC62 vagy a Danuvia DMC125.

A faluban több templom rom is található, hiszen valamikor különálló településekből áll és mindegyiknek megvolt a maga temploma. Meglátogatjuk az Alsódörgicsei Boldogasszony Templomromot, a Felsődörgicsei templomromot és mögötte a kis templomot.

Délután a Levendula-majorban nézünk szét, majd buszra szállva a közeli Nagyvázsonyba hajtunk és felfedezzük a nem rég felújított Kinizsi várat.

Budapestre az esti órákban érünk vissza.

Részvételi díj:  11 500 Ft

minimum létszám: 12 fő

A részvételi díj tartalmazza:  az autóbuszos utazás minden költségét.

A részvételi díj nem tartalmazza:  a belépőket és az étkezést

ÉLMÉNYEKBEN  GAZDAG  UTAZÁST,JÓ  SZÓRAKOZÁST KÍVÁNUNK!