Hajózás a Dráván

Időpont: 2020.06.08-09.

Elhelyezés: 3 csillagos hotelben

Ellátás: reggeli, fakultatív félpanzió.

Részvételi díj: 31 000 Ft/fő

Kikötői illeték: 7 000 Ft/fő

Útlemondási biztosítás: 470 Ft/fő

Baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás: 1.130 Ft/fő

Az utunk során végigjárt Dráva szakaszon való hajózás egyedi, rendkívül ritka alkalom, és csak megfelelő vízállás mellett lehetséges. Az elmúlt 14 év vízállás adatait megvizsgálva tűztük ki utunk napját, ezen a napon ugyanis 10 alkalommal fel tudtunk volna hajózni, ami 71%-os valószínűséget jelent. Nem megfelelő vízállás esetén a program módosul.

1. nap. Reggel autóbusszal indulás Budapestről, utazás a Mecsekbe. Első látnivalónk az ország legmagasabb épülete, a pécsi TV Torony. A pécsi és a mecseki panoráma megcsodálása után a Baranya fővárosában csatangolunk: a római és a török kor emlékei, Gázi Kászim Pasa Dzsámi, a vár, a székesegyház, a városközpont. Szabadprogram után Siklósra megyünk, felkeressük a Tenkes kapitánya sorozat egyik „főszereplőjét”, a várat. Siklósról „nemzeti nagylétünk nagy temetője” felé vesszük az irányt és megtekintjük a Mohácsi csata helyszínén létrehozott Nemzeti Emlékhelyet: a múzeumi részben megismerhetjük a csata körülményeit, az emlékparkban a kopjafák erdejében hőseinkre emlékezhetünk. Napunkat mohácsi, Duna parti, szép, kényelmes szállásunkon fejezzük be.

2. nap. Reggeli után Horvátországba utazunk. Áthaladva a Drávaszögön egészen Almásig (1380-as folyamkilométer) utazunk, ahol a Dunán ringó hajónkra szállunk. Kilépő határvizsgálat után elindulunk a Dunán felfelé, hogy rövidesen behajózzunk a Duna negyedik legnagyobb mellékfolyójára, a Drávára (1383-as fkm). A vadregényes természetvédelmi terület, vízivilág Kopácsi-rét mellett hajózunk, majd jön az eszéki kikötő, aztán az eszéki vár és város. Eszék felett a Dráva sokkal kanyargósabbá, szűkebbé válik. Erre nagyon ritkán járnak hajók. A belistyei kikötő felett még élesebbek a kanyarulatok, egyre több a sziget. Keselyősfapuszta térségében elérjük Magyarországot és kisvártatva kikötünk Drávaszabolcson (78-as fkm). Határvizsgálat után autóbusszal utazás Budapestre, érkezés a késő esti órákban.

A Dráva alacsony vízállása esetén Vukovártól (dunai 1333-as fkm) Eszékig (drávai 22-es fkm) visszük utasainkat. (Tekintettel a Dráva szeszélyesen ingadozó vízállására, teljes bizonyossággal csak pár nappal korábban állapítható meg az érkezési kikötő.)

Választható szolgáltatások:

Félpanziós felár: 4 200 Ft/fő

Egyágyas felár: 4 500 Ft/fő

Audio guide felár (rádió adó-vevős idegenvezetés): 490 Ft/fő (A hajó nyitott részén e nélkül nem hallható az idegenvezetés.)

A részvételi díj a belépőket nem tartalmazza.

A részvételi díj a baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás árát (600 Ft/fő) és a belépőket (TV Torony – 1100 Ft, Siklós – 1900 Ft, Pécs – összesen 3000 Ft, mohácsi emlékhely – 1800 Ft) nem tartalmazza.