Kalotaszegi mulatságok – Erdély legnagyobb éves vására

Ezen az utazásunkon Erdély egy olyan részét mutatjuk be Kedves Vendégeinknek, melyen eddig – ha már jártunk Erdélyben – többnyire csak átutaztunk. Kalotaszeg történeti-néprajzi táj Erdélyben, Kolozsvártól nyugatra. Délen a Gyalui-havasok északi, nyugaton a Vlegyásza-havas és a Meszes-hegység keleti vonulata fogják közre. Különleges, egyedi népviselete tette híressé.

Időpont    :  2022.10.06-09.    

Útvonal    :   Budapest – Szolnok – Püspökladány – Ártánd – Nagyvárad – Kalotaszeg –  Kolozsvár –     Torda  –     Nagyvárad – Budapest  útvonalon (kb. 1200 km)

Utazás      : a csoport létszámának megfelelő autóbusszal

Ellátás: félpanzió (3 x reggeli, 3 x vacsora)  

Elhelyezés:   magán panzió 2-3 ágyas, zuhanyzós szobáiban

Időtartam:   4 nap/ 3 éjszaka Idegenvezetés:    végig az autóbuszon

 

PROGRAM

1. nap:  Indulás:    6:00-kor Budapest, Ecseri úti METRÓ megálló mellett, OMV benzin kút , a kifelé vezető oldalon, a templom oldalán (Üllői út 137.)

Néhány rövidebb magyarországi pihenő után, mintegy négy órás utazást követően érkezünk az ártándi határállomásra. A határátlépés után első megállónk a közeli Nagyvárad lesz, ahol rövid városnézésre kerül sor (Kanonok sor, Püspöki Székesegyház, Szent László király szobra). Következő állomásunkra Bánffyhunyadra a Király-hágón átkelve érkezünk meg.

A kalotaszegi-medencében fekvő Bánffyhunyad a híres református templomával Kalotaszeg egyik jelképe. Körösfőn megismerkedünk a kalotaszegi népművészet jeles képviselőivel, megtekintünk egy “tisztaszobát” és vásárolhatunk a híres kézimunkákból. Késő délután esti szálláshelyünkre, Kalotaszentkirályra érkezünk. Szállásunk vendégszerető magyar, magán panziókban lesz.

2. nap: Reggeli után kíváncsiságunk kivisz minket kicsit Kalotaszegről, de csak Tordáig, ahol a sóbányába ereszkedünk le, majd Kolozsvár a következő állomásunk. A kincses városban tett séta és városnézés következik (Szt. Mihály Plébániatemplom, Mátyás király lovas szobra és szülőháza, Farkas utcai református templom, Házsongrádi temető, stb.)

Délután érkezünk Körösfeketetóra, az éves nagyvásárra. Magát a vásárt még csak leírni sem lehet. Végeláthatatlan sorai az árusoknak, akik Erdély minden részéről évente egyszer elvándorolnak ide, hogy részt vegyenek a Feketetói Régiség vásáron. De nem csak régiséget lehet itt kapni, hanem – azt hisszük szerénytelenség nélkül mondhatjuk – mindent. Ha kérdezünk valakit, hogy milyen a vásár, mosolyogva csak annyit válaszol: látni kell. A délutánt itt töltjük.  Este vacsora és szállás Kalotaszentkirályon.

3. nap: Reggeli után Sebesváraljára megyünk, hogy felfedezzük a Kalotaszeg egyik fontos szerepet játszó várát, Sebesvárát. A vár romjai kisebb kimagasló dombon állnak, amit megmászva csodálatos kilátást nyújt számunkra a Gyulai Havasokra.

Ez után meglátogatjuk a csucsai Boncza kastélyt, ahol Ady Endre élt feleségével, Boncza Bertával. A költő emlékére berendezett kúria megtekintése után, kora délután visszatérünk Kalotaszentkirályra.  A faluba a nagyon látványos szüreti felvonulásra érkezünk, majd külön féle programok, műsorok szórakoztatnak bennünket estig. Szállás, vacsora.

4. nap: Reggeli után elhagyjuk Kalotaszeget és Zsibóra utazunk. Itt idősebb Wesselényi Miklós erdélyi magyar főúr kastélyát és a kastélyparkban található botanikus kertet látogatjuk meg. A Nyírő József által is feldolgozott „Sibói bölény”, Wesselényi Miklós fordulatokkal teli életének nagyrészét e falak között, ezen a bírtokon élte le. Itt is van eltemetve a családi kriptában.

A különleges, gömb alakú pálmaházak, üvegházak bejárása után ismét buszra szállunk és Zilahra érve báró Wesselényi Miklós az árvízi hajós szobránál tisztelgünk. A város ma Szilágy megye székhelye, lakosságának 20 százaléka magyar anyanyelvű. Főterén található a híres Wesselényi Miklós Református Kollégium, ahol Ady Endre a gimnázium felső négy osztályát végezte. A késő délutáni határátlépés után, várhatóan kora esti órákban érkezünk Budapestre. Leszállási lehetőség az autóbuszról a felszállással megegyező helyeken.

Részvételi díj: 67 500 Ft/fő

Egyágyas felár: 16 000 Ft/fő         várható belépők: kb. 70 Lei

A részvételi díj tartalmazza: a szállásköltséget a megadott ellátással (3 x reggeli, 3 x vacsora), az autóbuszos utazás költségeit és az idegenvezetést.

A részvételi díj nem tartalmazza: a belépőjegyeket, melyek a helyszínen fizetendők, a BBP- biztosítást, mely irodáinkban megköthetők