Lika-Korbava, Modrus-Fiume és Fiume

Időpont:  2018.04.13-15.
Poz.szám: 18/72VM/01
Részvételi díj:

39 900 Ft

Ajánlott költőpénz: 200 Kuna
Utazás: az utaslétszámnak megfelelő autóbusszal a Budapest – Zágráb – Károlyváros – Plitvicei tavak – Zengg – Crikvenica – Fiume – Budapest (1200 km)
Időtartam: 3 nap/ 2 éjszaka
Idegenvezetés: végig a program alatt

 

LIKA – KORBAVA

Coa_Hungary_County_Lika-Krbava_(history).svg

1920-ig Horvát-Szlavónország a maga 42541 km2-es területével és a magyar közigazgatási rendszerhez csatlakozó 8 vármegyéjével, a Magyar Szent Korona társországa volt. A magyar államalapítás idején már királyaink fennhatósága alá tartozott területen grófságokat hoztak létre. Legjelentősebb képviselőjük a Frangepánok voltak, akiket IV. Béla is megerősített tulajdonukban. Később három ún. zsupánságból (Lika, Korbava és Gecske) alakult ki Horvát-Szlavónország második – keleti határőrvidék szerepet betöltő vármegyéje. A horvátok által lakott 6211 km2-es vármegyét 1920-ban a “kérész” életű, természetes ellenes államalakulathoz, Jugoszláviához csatolták, de 1993 a Horvát Felszabadító Hadsereg újra kivívta az ezen terület és az ország függetlenségét.

MODRUS – FIUME

Modrus-Fiume_coatofarms

A vármegyét 1777-ben Mária Terézia alapította Szeverin néven. II. József uralkodó ezt feloszlatta, majd 1861-ben Ferenc József már Fiume vármegye néven hozza ismét létre. Neve a XIX.sz.-ban egészül ki Modrus – Fiume-ra. Ezt a vármegyét is elsősorban – a IV. Béla királyunkat a tatárok kezéből kimentő – Frangepánok neve fémjelzi, akik hatalmas földeket birtokoltak itt – méltán. 4879 km2-es területével ez a vármegyénk is a nagy, pánszláv álmokat ringató Szerbia kezére jutott Trianonban.

FIUME

Címer Fiume copy

SEPERTUM CORPUS SACRAE REGNI CORONAE” – A Magyar Szent Korona külön teste

Ellentétben a többi horvát- szlavónországi vármegyével Fiume városa, szinte teljes, a vármegyéknek kijáró jogokkal, a Magyar Szent Koronához tartozott. Mária Teréziának köszönhetjük ezt, aki 1779. ápr. 24-én szabad királyi városok rangjára emelte, közvetlen környékével együtt Magyarországhoz csatolta és kormányzót nevezett ki a város élére. Fiume, az egyetlen magyar tengeri kikötő fejlődése, a kiegyezés után, Baross Gábor közlekedési miniszterünk irányítása alatt ment végbe. Hatalmas költségekkel, hatalmas kikötők, dokkok, vasutak és mindenféle ipari létesítmények nőttek ki a földből, a város lakossága megsokszorozódott. Az óriás összegeket felemésztő fejlesztéseket az akkori Magyar Kincstárból fedezték… a korabeli magyar adófizetők pénzéből.

 

PROGRAM:

1. nap: Indulás:

6:00– kor a Népligetből, a Planetárium főbejárata elől.

Folyamatos utazás rövid pihenőkkel a Lika Korbava vármegyében található, festői szépségű Plitvicei tavakhoz. A rövidebb, 3 órás program keretében megismerkedünk a vízesés és tó rendszer legszebb részeivel. (belépő kb. 120 Kuna/fő) Lesétálunk a nagy vízeséshez, majd onnan sok-sok csodálatos vízesés között (felett) elérjük a nagy tavat, melyen áthajózunk és onnan kis vonattal visszaérünk a parkolóba.

plitvicei-tavak-nemzeti-park

Ezután délnyugat felé vesszük az irányt és Zengg városánál elérjük az Adria „kék szalagját”. Rövid fotó szünet a város fölé emelkedő Nehaj várnál, mely eredetileg a Frangepánok őseinek vára volt, majd a kalózkodással is foglalkozó uszkókok kezére került. Szállásunk és vacsoránk Crikvenicán hotelben lesz.

Nehaj

2. nap: Első utunk Trsatba vezet, ahol megtekintjük a Frangepán várat. Innen nagyszerű panoráma nyílik Fiumére és a tengeren ellátni egészen Abbáziáig. Bemegyünk a vár lábánál található kegyhelyre, melyet a tengerészek emlékére állítottak és II. János Pál pápa is meglátogatott horvátországi tartózkodása alatt.

Délután Fiumével ismerkedünk: a korzón sétálva ellátogatunk az egykori Magyar Kormányzói Palotába, majd a tengerparton a Monarchia ideje alatt épített hatalmas kikötő-rendszerrel, az Adria palotával és Baross Gábor emléktáblájával, forgó hídjával folytatjuk városnézésünket. Este szállás és vacsora.

rijeka

3. nap: Reggeli után hazafelé indulunk. Útközben, mintegy 2 órás program keretében rövid kitérőt teszünk Ozalj várához, ahol nagy hadvezérünk, Zrínyi Miklós született. A vár és fegyverkiállításának megtekintése után tovább utazunk Magyarországra. Érkezés Budapestre a késő esti órákban. Leszállási lehetőség a felszállással megegyezőhelyeken.

Ozalj_Castle_Aerial_view

Részvételi díj: 39 900 Ft/fő

Egyágyas felár: 8 000 Ft     Ajánlott költőpénz belépőkre: kb. 200 kuna

A részvételi díj tartalmazza: a szállásköltséget a megadott ellátással: 2 x félpanzió ( 2 x reggeli,2x vacsora), az autóbuszos utazás költségeit és az idegenvezetést a program alatt.

A részvételi díj nem tartalmazza: a belépőjegyeket, melyek a helyszínen fizetendők és a BBP- biztosítást, mely irodáinkban megköthetők.

Kedvezmények: törzs utasoknak, diákoknak 18 éves korig, nyugdíjasoknak, 65 év felettieknek 5 %.