Luther nyomában

Időpont: 2016.július 21 – 25                               

Utazás: az utaslétszámnak megfelelő, légkondicionált autóbusszal

Útvonal: Budapest – Lednice – Drezda – Wittenberg – Eisleben – Erfurt – Wartburg – Eisenach – Regensburg –Walhalla – Budapest (kb. 2100 km).

Ellátás: reggeli

Szállás: ***-**** szálloda

Program:

1.nap: Szeged (Pécs, Debrecen) – Budapest- Lednice- Drezda (690 km)

Reggel indulás, rajkai határátlépés után érkezünk Szlovákiába. A Dunán áthaladva jó rálátásunk lesz Pozsonyra. Szlovákiát elhagyva, már Csehországban a határ után rögtön Lednicére érkezünk, melyaz első világörökségi helyszín az utunk során. Az angol gótika és a romantikus stílus keveréke a nagyon szépen felújított kastély. Az itt látható fa kidolgozások és csillárok kiváló művészek munkái. Továbbutazunk és rövid pihenők beiktatásával érkezünk Drezda környéki szállásunkra az esti órákban.

2. nap: Drezda- Wittenberg (230 km)

Reggeli után megtekintjük Drezdát. A várost az Elba folyó szeli ketté. Sétánk során a II. Világháború alatt sokat szenvedett, majd utána gyönyörűen újjáépített város épületeit csodálhatjuk meg. Látjuk a híres Semper-operát, a Miasszonyunk-templomát, az egykori szász választófejedelmi palotát, ahol a csodás kincseket felsorakoztató GrünesGewölbe kincstára is található, a régi és az új piacteret, a Brühl-teraszt, melyet Európa erkélyeként is emlegetnek. Drezda Elba-parti területe is világörökség volt, de elvették tőle a címet. Jogosan? Idegenvezetőnk magyarázata után Önök is eldönthetik. Folytatjuk utunkat Wittenbergbe. A város és a régió nagyszabású ünnepségre készül, mert 2017-ben lesz a reformáció megszületésének 500. évfordulója. Ennek létrejötte Lutherhez köthető, mert 1517. október 31-én az itteni Vártemplomra tűzte ki 95 tételét. Ebben a városban van Lutherlakóháza, ahol Luther családjával élt és tanított. Városnézésünk során megtekintjük a piacteret és a városházát, Luther szobrát, (ebben az utcában, a házak falain a történelem azon híres alakjainak nevei találhatóak, akik jártak Wittenbergben),a Wittenbergi egyetemet, a városi templomot, ami Luther prédikációinak színtere volt (UNESCO Világörökség), mellette van a Vártemplom, aCorpus Christi kápolnával, ahová kiszögezte a téziseit Luther Márton. Szállás.

3. nap: Eisleben – Erfurt (190 km)

Eisleben,más néven Lutherváros. Ebben a városban található utunk névadójának szülői háza és az a ház ahol meghalt. További látványosságok:Szent Péter-Pál templom, ahol Luthert keresztelték, ill. a Szent András templom ahol van Luther szószéke. Az utolsó prédikációját is itt tartotta. Ezek is az UNESCO Világörökség részei.

Erfurt a következő megállónk, a városnézés során olyan érdekes látnivalók várnak ránk mint:Ágoston rendi kolostor, Kereskedők hídja, mely 125 m hosszú és 32 lakás található rajta és a kis kézműves üzletek. Továbbhaladva, Régi Zsinagóga – ezaz egyik legrégebbről fennmaradt középkori zsinagóga, eredeti korabeli ékszer kiállítással -, a régi erfurti egyetem épülete, Szent Mária katedrális és St. Severikirche, melyekhez egy hatalmas lépcsősoron lehet följutni, ahol szegedihez hasonló szabadtéri játékokat szoktat tartani. Ezt követően elfoglaljuk szállásunkat.

4. nap: Wartburg – Eisenach – Regensburg (340 km)

Reggeli utánWartburg várába megyünk. A vár az UNESCO Világörökség listáján is szerepel. Itt fordította Luther német nyelvre az Új testamentumot. A szobája eredetiben fennmaradt. A vár a hegy tetején található és gyalog, kisbusszal vagy gyerekeknek szamárháton lehet följutni.

Ezt követően városnézés Eisenachban. Ez Bach szülővárosa. Itt található a Bach ház, a vásártéren a Szent György templom, ahol Türingiai Szent Erzsébet megházasodott és Johann Sebastian Bach keresztelkedett.Bach is és a család többi tagja is sokat zenéltebben a templomban. Eisenachban is van Luther ház, ahol gyerekkorában az iskolai szüneteket töltötteakésöbbi prédikátor. Délután érkezünk Regensburgba. A legszebb látnivalói: Dóm, püspöki palota, régi kápolna, Kepler Emlékház és a régi városháza. 2006-ban az óvárost a Világörökség részének nyilvánították. Szállás Regensburg környékén.

5. nap: Regensburg – Walhalla – Budapest (650 km)

Reggeli után elhagyva szállásunkat hazafelé indulunk. Mai megállónk a Regensburg közelében található Walhalla lesz. Walhalla a hírnév temploma, amelyet I. Lajos bajor uralkodó avatott fel 1842. október 18-án. A korábbi korokban kiemelkedő teljesítményt nyújtó német kapcsolódású személyek Pantheonjaként ismert épületben kb. 190 prominens személyiség mellszobra vagy emléktáblája található. Nemcsak német származású emberekről van itt szó, helyet kapott itt pl. II. Katalin orosz cárnő,ésa flamand festő Rubens is.Továbbutazunk ésrövid pihenők beiktatásával az esti órákban érkezünk haza. Budapest után mindenkit a felszállási helyére szállítunk.

Részvételi díj: 92.000 Ft/fő

helyett most: 87.400 Ft/fő

Fakultatív vacsora (4 alkalom): 27.000 Ft

Belépők ára: kb. 30 € + 200 CZK