Mariazelli advent

Mariazell – a karácsonyi képeslap

2018.12.16. (vasárnap)

Basilika-Mariazell-Weihnachten

Indulás Budapestről reggel 6 órakor, folyamatos utazás rövid pihenőkkel a Stájerország északi részén található meseszép Mariazellbe. az Alpok hegyvonulatai közt így jutunk Európa egyik leghíresebb búcsújáró helyére, melyet évente több, mint 1 millió ember keres fel.

Tartalmas napunk első programja édes finomságok világába visz bennünket. Mariazell levegőjét szinte áthatja a méz kellemesen édeskés illata, hiszen a városka különösen híres mézüzeméről és a mézre épülő iparáról. A helyi specialitásnak számító Pirker mézeskalács több mint három évszázados múlttal rendelkezik.

mézes betlehem

Egy kellemes látogatás alkalmával közelebbről megismerjük a készítés módját, és egy pici kóstolhatunk is kapunk. A városnézés alkalmával felkeressük a híres Mariazell-i kegytemplomot, ami régóta a város jelképeként szolgál. A gótika és a barokk csodálatos keveréke, melynek múltja 3 legenda köré fonódik. Figyelemre méltó még a kupola alatt egy oszlopon álló, késő gótikus festett Madonna-szobor a XVI. század elejéről. A bazilikának rengeteg magyar vonatkozása van, tán a legismertebb, hogy egészen 1991-es esztergomi újra temetéséig itt nyugodott Mindszenty József hercegprímás a Szent László-kápolnában.

A kupolatérből közelítjük meg a kincstárt, melynek legértékesebb kincse egy fára festett ikonszerű Mária-kép, melynek keretét magyar és lengyel királyi címerek díszítik, ezt a képet ajándékozta 1370 körül a templomnak Nagy Lajos király. Megtekinthetőek Nagy Lajos király és Mária Terézia által ajándékozott kegytárgyak. A városnézés után egy likőrüzembe látogatunk, ahol fény derül e helyi termék gyártásának titkaira. A program után a továbbiakban már vár bennünket az adventi vásár, vagy pihenésképpen egy hangulatos vendéglő. Aki úgy érzi, még mindig szeretne újabb kincseket felfedezni Mariazell-ben, fakultatív programként elkirándulunk a több, mint 300 figurát számláló mechanikus Betlehemhez, melyet egy magánháznál tekintünk meg (belépőjegy: kb. 2 €/fő). A városnézés után egy likőrüzembe látogatunk, ahol fény derül e helyi termék gyártásának titkaira. A program után pedig részvétel az adventi vásárban. Visszaindulás Magyarországra kb. 17:00 órakor.

Részvételi díj: 9 790 Ft/fő

Az ár tartalmazza: utazás autóbusszal, idegenvezetés

Külön fizetendő: az autóbuszon kerül beszedésre – Pirker mézeskalácsüzem látogatás, kegytemplom kincstár látogatás, Arzberger likőrüzem látogatás, tour guide készülék bérlése: 16 euro / fő, 12 éven aluli gyermekeknek 8 euro / főFakultatív belépők: mechanikus Betlehem megtekintése 2 euro / fő

Advent-Mariazell-Hauptplatz-Pano2010