Somogy Vármegye II.

nyomtatható verzió: Somogy II

 

Időpont:  2016.08.06.
Poz.szám: 16/72VM/03
Részvételi díj:

 6. 700 Ft

Ajánlott költőpénz:  2 500 Ft
Utazás: 20 vagy 49 fős autóbusszal Budapest – Kaposmérő – Szántódpuszta -Budapest (kb 400 km) útvonalon
Időtartam: 1 nap
Idegenvezetés: végig a program alatt

A Balatontól délre eső területek a X. század közepén uralkodó Fajsz fejedelem kezében voltak. Fejedelmi szálláshelye Belső-Somogyban, a mai Somogyfajsz község közelében helyezkedett el. A X. században nagymértékű földvárépítkezésbe kezdtek, ez az új vár Somogyvár volt. Géza Zerind halála után Koppánynak adta dukátusul. Ez a terület az Árpád-korban jóval nagyobb volt, mint napjainkban. Hozzá tartoztak a Dráván-túli részek is, egészen a Száváig. Koppány és István összecsapása után a megszálló katonaelemek letelepedésére a településnevekből következtethetünk. (Berény, Besenyő, Kér, Örs, Oszlár, Ság és Keszi)

A tatárjárás után átrendeződött a vármegye birtokviszonya és nem egy ízben menedékül is szolgált a királyi család tagjainak. Fokozatosan szereztek itt jelentős birtokokat a nagynevű családok, többek között a Csák és Héder nemzetség, a Kanizsaiak, a Marczaliak, Rozgonyiak, Újkaliak és a Báthoryak. A török időkben a Balaton dél partja volt a megszállt területek határa, így Somogyban hosszú volt a török megszállás és gyakoriak voltak a magyar-török villongások, portyák. A törökök kiverése után még csak most jött a fekete leves. A felszabadításból új megszállás lett. Csak a megszálló neve változott. A török szultán helyébe az osztrák császár lépett. Ha volt rá mód, a kormány elvette a magyarok birtokait és a régi birtokosok, a kiket még a török is megtűrt, most földönfutókká lettek. Mindennapos volt, hogy nem fogadták el a bizonyításhoz benyújtott igazolásokat és árverésre bocsátották a birtokot, ami azt jelentette, hogyha az igazi tulajdonos nem rendelkezett elegendő pénzösszeggel, a kamara a legtöbbet ígérőnek adta el a birtokot. Tömérdek birtok került idegen kézre. A visszahódított földön a jobbágyság még azokból a falvakból is megszökött, a melyek a felszabadító háború idejében nem pusztultak el. Ezek után a lakosság kitörő lelkesedéssel fogadta a kuruc hadakat, akik Rákóczi Ferenc zászlója alatt megjelentek a Dunántúlon.

Az állandó megszállás és a népességet pusztító járványok következtében a 17. század végére Somogy országban olyan nagy volt a népesség hiány, hogy az egész 18. század alatt folyamatosan kellett új lakosságot, rácokat, németeket telepíteni a megyébe.

Somogy megyének még egy nagy gondja volt a szatmári békekötés után, amelyik egészen a 19. század második feléig beárnyékolta a megye lakosságának mindennapjait, nem kevésbé a Somogyról kialakult köztudatot. Ez Somogy megye közbiztonsága volt. Rablóbandák, törvényen kívüliek paradicsoma volt a terület hatalmas összefüggő lakatlan erdőségeivel, megközelíthetetlen járhatatlan ártereivel, mocsaraival. Igazából a rablások, fosztogatások már a 18. század első éveiben megkezdődtek, még a szabadságharc alatt. Ekkor a területet elözönlő rácok voltak a főbűnösök. Megfékezésük, kivitelezhetetlen volt, nem volt elég fegyveres és nem volt megfelelő infrastruktúra a végrehajtáshoz. A 19. században már olyan erős, szervezett bandákba tömörültek a betyárok, mint például a közismert Sobri Jóska vagy Séta Pista. Igazából csak az 1880-as évekre vált Somogy vármegye közbiztonsága rendezetté.

PROGRAM:

Indulás:

7:00 Pestszentlőrinc, Üllői út 379-381. Lidl parkoló (feltételes)

7:30 Bp., Népliget Planetárium főbejárata elől

8:00 Békásmegyer, HÉV melletti, hegy felőli parkoló, buszforduló (feltételes, megfelelő létszám esetén)

lovasíjász 2

Utunk első állomása a Kassai-völgy, Kaposmérő mellett. A méltán híres és többek között a Lovasíjász című filmből is ismert völgy nevezetessége, hogy a 20. század végén Kassai Lajos itt hozta létre a modernkori lovasíjászatot. Ez az egyedülálló magyar harcművészet és sportág innen indult el világhódító útjára. Most élőben is megnézhetjük, hogyan élik mindennapjukat.

Kassai völgy

Nem bemutatót fogunk látni, hanem az évszaknak és a verseny szezonnak megfelelő munkát és edzést. (belépő: 1500 Ft, 60 év felett 1000 Ft)

Leírás: http://www.lovasijaszat.hu/volgy/index.php?module=staticpage&id=58&lang=1

lovasíjász 4

Az edzés végeztével utunkat a Balaton part felé vesszük. Nem messze Zamárditól áll majd’ 1000 éve Szántódpuszta. Az 1986-ban építészeti nívódíjat, 1994-ben Európa Nostra díjat nyert Szántódpuszta, a XVIII-XIX. századi páratlan majorsági műemlék-együttes, mely a Balaton déli partján található.

szantodpuszta_02_750x300

A puszta mintegy harminc épülete eredeti állapotban őrzi egy majorság képét. http://www.szantodpuszta.hu/bemutatkozas/  (belépő: 1000 Ft, nyugdíjas: 550 Ft, mely tartalmazza a csoportvezetését is!)

akvarium hal 

Késő délután hazafelé indulunk. Érkezés Budapestre az esti órákban. Leszállási lehetőség a felszállással megegyező helyeken.

A részvételi díj tartalmazza: az autóbuszos utazás költségeit és az idegenvezetést az autóbuszon.

A részvételi díj nem tartalmazza: a belépőjegyeket, melyek a helyszínen fizetendők

Figyelem! Étterembe beülni nem lesz időnk! Mindenki hozzon szendvicset :)!