Sopron Vármegye

nyomtatható verzió: sopron

 

Időpont:  2017.10.08.
Poz.szám: 17/72VM/02
Részvételi díj:

 7. 900 Ft

Ajánlott költőpénz:  26 €
Utazás: 20 vagy 49 fős autóbusszal Budapest – Fraknó – Kismarton – Ruszt – Sopron  -Budapest (580 km) útvonalon
Időtartam: 1 nap
Idegenvezetés: végig a program alatt

 

 sopron_cimer

 

sopron vármegye

Sopron Vármegyénknek minden szeglete maga a tanúságtétel. Itt élt a legnagyobb magyar gróf, Széchenyi István, de 1948 után az akkori rendszer itt rendezte be a politikai foglyok kényszermunka táborát. A vármegye sorsát azelőtt évszázadokig az Esterházyak határozták meg, jólétet, biztonságot és fejlődést hozva mind a magyar (kb. 50 %), mind a német (kb. 40 %) és a horvát (kb. 10 %) anyanyelvű lakosságnak egyaránt. Az államalapításkor még színtiszta magyar lakossággal rendelkező védelmi várvidék területére a későbbi évszázadokban került a másik két nemzetiség betelepítésre. ÁGFALVA: kis falu, néhány km-re nyugatra Soprontól. Ez az a pontja a mai csonka Magyarországnak, mely a legközelebb esik történelmi határunkhoz, mindössze 10 km-re. Csak 10 km. És mégis… “egy porszeme sem a világnak, csak az kell, ami a miénk volt…” CIVITAS FIDELISSIMA Mindannyian tudjuk és ismerjük: Sopron, a hűség városa. Miután a trianoni döntés alapján – 1920-ban – Ausztriához csatolták, egy 1921-es népszavazáson a lakosság a lakosság elsöprő többséggel a Szent Koronához való visszatérésről döntött. A hivatalos és széles körben elterjedt álláspont szerint Sopron és nyolc környékbeli falu visszatérte a győztes nagyhatalmak „jóindulatának” köszönhető, mely szerint alkalmazták a népek önrendelkezésről szóló Wilsoni elvet. Az igazság viszont az, hogy a Prónay Pál vezette szabadcsapatok, az ún. „Rongyos Gárda” fegyveres ellenállása kényszeríttette ki a népszavazás kiírását. Ezzel az utazásunkkal tehát tisztelegjünk azon honfitársaink emléke előtt, akik egy percre sem nyugodtak bele az ország szétdarabolásába. Végül is ezen események alapján alakult ki a mai állapot, mely szerint az eredetileg 3256 km2-nyi vármegyéből Ausztriához került 1341 km2, míg nálunk maradt 1915 km2.

 

PROGRAM:

Indulás:

5:00 Pestszentlőrinc, Üllői út 379-381. Lidl parkoló (feltételes)

5:30 Bp., Népliget Planetárium főbejárata elől

6:00 Békásmegyer, HÉV melletti, hegy felőli parkoló, buszforduló (feltételes, megfelelő létszám esetén)

Utunk első állomása Fraknó vára, mely 1622 óta a mai napig is az Esterházy család birtoka. A várlátogatás után 

Kismartonba utazunk a mai Burgenland tartomány fővárosába. A városkában megnézzük a környék legjelentősebb kastélyát, mely 1694-ben került az Esterházy család tulajdonába, amely több mint 300 éven keresztül volt a hercegi család első számú rezidenciája.

Délután Ruszt városát látogatjuk meg, mely a Magyar Királyság legkisebb városa volt. XVII.sz-i városképe a mai napig fennmaradt, számos műemléképülete van. Rövid séta és városnézés után Sopron a következő uticélunk. Az egykori vármegye székhelye a mai napig is őrzi egykori fényének emlékeit.  Késő délután hazafelé indulunk. Érkezés Budapestre az esti órákban. Leszállási lehetőség a felszállással megegyező helyeken.

A részvételi díj tartalmazza:  az autóbuszos utazás költségeit és az idegenvezetést az autóbuszon.

A részvételi díj nem tartalmazza:

  • a belépőjegyeket, melyek a helyszínen fizetendők

  • a BBP- biztosítást, mely irodáinkban megköthetők

    Frakno