Szatmári “Szilva út”

Időpont: 2017.09.09 – 10.                      Pozíciószám: 17/BGM/12        kettős kereszt

Utazás: az utaslétszámnak megfelelő autóbusszal

Útvonal: Budapest – Vásárosnamény – Beregdaróc – Beregsurány – Tarpa – Fehérgyarmat – Penyige – Túristvándi – Szatmárcseke – Tiszacsécse – Sonkád – Budapest (kb.750 km)

Ellátás: reggeli

Szállás: Fehérgyarmat környékén, 2* panzió, 2-3 ágyas, zuhanyzós, wc-s szobákban

PROGRAM:

1. nap: Felszállási lehetőségek:
6:00 Pestszentlőrinc, Üllői út 379-381. LIDL parkoló
6:30 BP, Népliget, Planetárium főbejárata elől
7:00 Békásmegyer, HÉV melletti, hegy felőli parkoló, buszforduló

Folyamatos utazás rövid pihenőkkel, a késő délelőtti órákban érkezünk Vásárosnaményba. Itt megtekintjük a Tomcsányi kastélyban berendezett Beregi Múzeumot. Régészeti, népművészeti és öntöttvaskályha-gyűjteménye mellett iskolatörténeti kiállítás is látható benne. Továbbutazunk Beregdarócra. Útközben megállunk egy kis időre

csaroda

Csarodán, ahol a környék egyik legszebb XIII.sz.-i templomát látogatjuk meg. Beregdarócra érve a Tájházban megismerkedhetünk a kender termelésével és vászonná való feldolgozásával. Következő állomásunk Beregsurány. Sétát teszünk a kastélyparkban, kívülről megnézzük az Uray-kastélyt (ma Polgármesteri Hivatal), és a református templomot.

Pálinka ház Tarpa

Tarpára érve a XIX. század elején készült műemlék szárazmalmot tekintjük meg, mely az Észak-Tiszántúl egyetlen fennmaradt szárazmalma. Ez után látogatást teszünk a Tarpa Manufaktúra Kft pálinkafőző üzemében. A főzőtechnológia bemutatása, 4 fajta pálinka kóstolása, pálinkatörténeti bemutató. Mangalica szalonna, házi kenyér, hagyma kísérőétel. (étkezési lehetőség). Este szállásunkra érünk, vacsorázási lehetőség a panzió éttermében.

emlekhaz
2. nap: Reggeli után Penyigei Lekváriumba látogatunk el. Itt mindent megtudhatunk a jó szilvalekvár elkészítésének titkáról. (a szilva termesztésének, feldolgozásának megismerése, az ezt szolgáló eszközök megtekintése, lekvárkóstolás). Következő állomásunk Túristvándi. A település nevezetessége egy ma is működőképes vízimalom.

tarpa-manufaktura-sirkert

Szatmárcsekén a Csónakos fejfás temetőbe látogatunk, majd Kölcsey Ferenc síremlékénél tesszük tiszteletünket és megnézzük a Kölcsey Emlékkiállítást. Tiszacsécse nagy írónk, Móricz Zsigmond szülőfaluja. Ott jártunkkor megnézzük a tiszteletére berendezett Emlékházat, melybe a Móricz család a még kisgyermek Zsigmonddal költözött.

Hazafelé úton rövid pihenőt tartunk Sonkádon, ahol az Európa Nostra díjas református templomba térünk be. A látogatás után hazafelé vesszük az irányt. Érkezés Budapestre az esti órákban várható. Leszállási lehetőség az autóbuszról a felszállási helyekkel megegyezően.

Részvételi díj: 22 900 Ft

félpanziós felár: 3 500 Ft/fő (1 menü vacsora)

Ajánlott költőpénz belépőkre: kb. 4 000 Ft

A részvételi díj tartalmazza: a szállásköltséget a megadott ellátással (1 x büfé reggeli), az autóbuszos utazás költségeit és az idegenvezetést az autóbuszon.

A részvételi díj nem tartalmazza: a belépőjegyeket, melyek a helyszínen fizetendők

ÉLMÉNYEKBEN GAZDAG UTAZÁST, KELLEMES KIKAPCSOLÓDÁST KÍVÁNUNK!

tarpa-manufaktura_01n