Szepesi „elzálogosított” városok

szepesi-var-a-felvidek-erossege_71

Időpont: 2018.10.27-28.                                         Pozíció szám: 18/FSZ/02

Elhelyezés: Lőcse környékén ***-os szállodában, 2-3 ágyas, zuhanyzós szobában

Ellátás:  reggeli

Utazás: kényelmes, légkondicionált autóbusszal

zsigra

PROGRAM:

1. nap: Felszállási lehetőségek:
5:00 Pestszentlőrinc, Üllői út 379-381. Lidl parkoló (feltételes)
5:20 Bp., Népliget Planetárium főbejárata elől
6:00 Békásmegyer, HÉV melletti, hegy felőli parkoló, buszforduló (feltételes)

Utazásunk első állomásunk Eperjes. A mediterrán hangulatot árasztó kisváros Szepesség egyik leggazdagabb történelemmel rendelkező települése. Rövid városnézés és szabadidő után Gölnicbányára utazunk. A város a terület legfontosabb bányavárosa volt. Séta a városban és a Bánya múzeum megtekintése után Zsigrára megyünk, ahol a 13. sz.-ból származó UNESCO Világörökség alatt álló fazsindelyes templomot látogatjuk meg.

gólnic környéke

Innen már csak 5 km Szepesváralja. A látképet a város felett emelkedő 614 m magas gránittetőn épült Szepes vára uralja, mely szintén a Világörökség része. A tekintélyes romok több mint három hektár területen fekszenek, ezzel a szepesi vár a középkori Magyarország legnagyobb vára volt. A vár meglátogatása után Lőcsére érünk, ahol a szállásunk is lesz. A főterén teszünk egy pihentető sétát. A város székesegyháza rejti magába a világ legmagasabb gótikus stílusú oltárát, a késő gótikus stílusban munkálkodó híres Lőcsei Pál mester művét. Az oltár 18 m 62 cm magas.

Leutschau_-_Rathaus_und_Dom

2. nap: Reggeli után Szepescsütörtökre indulunk, a Szapolyai kápolnát megnézni, majd Késmárkra érünk. Itt a sok látnivaló közül először Thököly Imre szarkofágjánál tesszük tiszteletünket az új evangélikus templomban. Utána a szomszédban álló régi evangélikus fatemplomot látogatjuk meg, mely UNESCO védettségén kívül arról híres, hogy egy vasszög sincs benne.

Kezmarok11

A város főterén átsétálva elérjük a 15. sz-i várat. A várlátogatás után ismét buszra szállva a közeli nagyőri Mednyánszky kastélyt nézzük meg. Programunk utolsó állomása Balassi Bálint végső nyughelye Hibbén. Innen indulunk haza.
Érkezés Budapestre a késő esti órákban. Leszállási lehetőség a felszállással megegyező helyeken.

Részvételi díj: 24 900 Ft/fő

Egyágyas felár: 5 000 Ft/fő         Félpanzió: 3000 Ft Kötelező útlemondási biztosítás: 380 Ft/fő
Kötelező  baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás: 1100 Ft/fő                        Belépők: kb. 60 €

A részvételi díj tartalmazza: Szállás szállodában***, reggeli, utazás autóbusszal, idegenvezetés
A részvételi díj nem tartalmazza: a kötelező útlemondási biztosítást, a baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást (70 éves kor felett 100% felár) és a belépődíjakat

kezmarok32_4552ee6de1