Szigliget – Balatonederics – Tapolca

GYUFASZÁL KASTÉLYOK
Gyufaszálak, amik vöröslő gombóca nem gyújt tüzet. Gyufaszálak, amik nem sercennek…Több tízezer gyufaszál, ami Pali bácsi türelmes munkája és két szorgos keze nyomán kastélyokká és nevezetes épületekké alakulnak át.  Mindez a Balaton-felvidéken, ahol a gyufaszál kastélyokon túl Szigliget vára, Tapolca vagy akár egy balatoni lubickolásra is újabb élményekkel gazdagíthat Téged is! 

Gyerekkorunkban gyufából és szelíd gesztenyéből figurákat készítettünk. Gesztenyemanó keze és lába nőtt ki gyufaszálból. De gyufaszálból készült el a háromlábú gesztenyeszék farigcsált lába is. Van, aki a gyufaszálakból kockát épít, mások pedig logikai és geometriai rejtvényeket és társasjátékokat játszanak vele. Szűcs Pál, Pali bácsi magyarországi kastélyokat épít belőlük. Különleges alkotások ezek, amiket látni kell élőben is, így programunk egyik állomása Balatonederics lesz, és ha már a Balaton-felvidék felé vesszük az irányt, akkor a környék szépségeit mellett sem megyünk el szótlanul 🙂

MI ADTA A PROGRAM ALAPÖTLETÉT?
Szűcs Pali bácsi gyufaszálból készített kastélyait, már felkapta a helyi média, a tévé és számos újság, sőt a facebookon is igen népszerű. Bár szerénység nélkül nevezheti Pali bácsi remekműveknek is az alkotásokat, mégis egyelőre állandó kiállítása nincs a gyufából készült kastélyoknak, így már nagyon vártuk, hogy valahol újra kiállítást szervezzenek belőle. Elérkezett végre ez az idő is, Pali bácsival és alkotásival Balatonedericsen találkozhatunk. S ha már egyszer a Balaton felé visz az utunk, akkor nem hagyjuk ki Szigliget várát sőt a Balaton partot sem:-)

PROGRAM RÉSZLETEI

Időpont: 2020.08.16. – vasárnap
Időtartam: 1 nap / 0 éjszaka
Találkozási pont: Budapest – Népliget, Planetárium
Találkozási időpont: 07:45
Indulás időpontja:08:00

Csatlakozási pontok: Budaörs, Székesfehérvár illetve más az útvonalba eső ponton előre egyeztetve ( hely és idő )

Budapesti indulásunk és a program első állomása Szigliget vára. A ránk maradt írások a pannonhalmi bencések nevéhez köti a vár építését, idejét pedig az 1260-62-re datálja. A majd 800 éves alapok temérdek emléket őriznek az utókornak. Az eredeti falak köveit ma már a magaslat alján lévő kúriák őrzik, ám a korábbi korok helyreállító munkája és korunk felújításának eredményeképpen a korábbi várformát határoló falak között fedezhetjük fel a várat. Néhány munkálat még ma is folyik, ám ezek a gyönyörű balatoni látképet nem befolyásolják. A falak mögül kitekintve a Balaton és a Tapolcai medence csodás környezete tárul elénk.
A várat szabadidős program keretén belül fedezheti fel mindenki.

A vár után az Avasi templomromhoz sétálunk és innen haladunk tovább Balatonedericsre, ahol a Művelődési Házban megnézzük Szűcs Pál gyufaszálból készített kastélyait. Augusztus 16-án vasárnap  Pali bácsi személyesen is ott lesz a kiállításon, így megismerkedhetünk a csodás alkotások megálmodójával és elkészítőjével is.

A kiállítás után az utazó csapatnak kétféle alternatív programot kínálunk.

CSOBBANÁS A BALATONBAN és LÁTOGATÁS TAPOLCÁN
A várlátogatás és a kiállítás után lehetőség van arra, hogy a nap hátralévő részét a Balaton parton töltsük, kihasználjuk még a nyár melegét, fürödjünk, napozzunk a magyar tenger partján. A program egyéni, Balatonederics strandja várja azokat, akik ezt a délutáni programot választják. A strandolóknak is jó szívvel ajánljuk a balatonedericsi Afrika Múzeum látogatását, strandolás előtt érdemes még beiktatni fakultatív programként.
A balatonedericsi strand családias, retró fürdőhely. A parkolótól egy rövid sétával érhető el. Sűrűn beültetett fák alatt könnyű árnyékos helyet találni a nyári forróságban. A meder fokozatosan mélyül, sem iszap, sem kő nem okoz kellemetlenséget, a víz tiszta.

A várlátogatás és a kiállítás után azokkal, akikben még dúl a felfedező kedv látogatást teszünk a helyi Afrika Múzeumban majd pedig átutazunk a közeli Tapolcára. Irány a Malom-Tó! A városnak ez a különleges hangulatú „sarka” lehetőséget ad egy kellemes sétára. A különleges hangulatát az itt található házak, a ház falához simuló óriás kerék és a Malom tó élővilága adja. A helyi fagyizóban elfogyaszthatunk egy finom fagylaltot vagy kávét és továbbsétálva a városban felfedezhetjük a budapesti Duna korzó Kiskirálylányának ikertestvérét is, hiszen a „ két ikerszobor ” Kiskirálylány megalkotója Marton László ugyanis Tapolca város szülötte.  

Tapolca városának újszerű nevezetességét sem hagyjuk ki, ami nem más, mint a Halas lépcső. Az ötletet a híres chilei Valparaisoban található lépcsősor adta. Megalkotója Varjas Judit, aki képző- és iparművészként 16,5 napon keresztül festette a lépcsősorra azokat a koi pontyokat, amik a tó vízében is úszkálnak. Az alkotás aztán a 2016-os Pisztráng fesztiválra el is készült és azóta is nagyon sokan járnak csodájára.

Tapolca városa után visszamegyünk Balatonedericsre és a fürdőzőkkel együtt elindulunk vissza Budapestre. Terveink szerint a kora esti órákban érkezünk meg a felszállási helyre.

HASZNOS INFORMÁCIÓK
Szigliget vára egy jelentősebb emelkedővel közelíthető meg, ezért kényelmes lábbelivel érdemes mindenképpen készülni.

BELÉPŐJEGYEK

SZIGLIGET VÁR
Felnőtt: 1000 Ft / fő
Gyerek: (6-18): 500 Ft / fő
Csak készpénzes fizetés lehetséges.
Pedagógus és nyugdíjas igazolványra kedvezményt nem tudnak adni.
A várba kutyát pórázon, szájkosárral be lehet vinni.

MŰVELŐDÉSI KÖZPONT KIÁLLÍTÁS – Balatonederics
A belépés díjtalan.

AFRIKA MÚZEUM – Balatonederics
Felnőtt: 1.900 Ft / fő
Nyugdíjas: 1.400 Ft / fő
Gyermek ( 3-18 éves ) : 1.300 Ft

BALATONEDERICS STRAND
Felnőtt: 900 Ft / fő
Gyermek: 500 Ft / fő
Kabinjegy: 900 Ft / kabin + 2000 Ft kaució

RÉSZVÉTELI DÍJ
Felnőtt: 6.290 Ft / fő
Gyerek: 4.490 Ft / fő

RÉSZVÉTELI DÍJ
A részvételi díj NEM tartalmazza a BBP – biztosítást, mely emailben is igényelhető.

Ellátás: önellátó

Utazás: létszámnak megfelelő autóbusszal