Szomogy szíve – őszi színekben

Időpont    :  2021.11. 13-14.  Poz.szám: 21/BSO/01  

Útvonal    :   Budapest – Somogyvár – Somogyvámos – Lábod – Kaszó – Kaposvár – Balatonföldvár  – Budapest (kb.600 km)

Utazás      : a csoport létszámának megfelelő autóbusszal 

Ellátás: 1 x reggeli +1 x vacsora  

Szállás, elhelyezés : a Kaszó Vadászház és Üdülőben, 2-3 ágyas szobákban  

Időtartam:   2 nap / 1 éjszaka    

PROGRAM:

1. nap Budapest – Somogyvár – Somogyvámos – Lábod – Nagyatád –  Kaszó (290 km)

Elutazás Budapestről a kora reggeli órákban. Utazásunk első látnivalója Somogyvár. A történelmi emlékhelyeink közé sorolt Kupaváron alapította meg Szent László király, Koppány egykori várának helyén a Szent Egyed monostort, ahol végrendelete szerint nyugodni kívánt.

A feltárt romok megtekintése után Somogyvámosra utazunk, ahol a szántóföldek kellős közepéből emelkedik ki a Csopaki Pusztatorony. Az árpádkor faluból a török dúlás után csak a templom romjai és tornya maradt fenn. Ez a rom csordultig van történelemmel. Minden eresztékéből szivárog a múlt. Elég, ha az ember kinyitja a szemét, és a történelem máris a képébe bámul.

Ismét buszra szállva a helyi hírességet, a Hanzel család tojáspatkoló műhelyét keressük fel. A műhelyt ma Hanzel Csanád üzemelteti, aki a tojáspatkolás mesterségét édesapájától tanulta.

Innen irány Somogy zöld (őszi színekben pompázó) szíve. Lábodra érkezve a Somogy Természetvédelmi Szervezet kezelésében lévő Peteshalmi Vidraparkot látogatjuk meg. A Balaton és a Dráva közt húzódó ökológiai hálózat erdei tavas területeinek láncolata igazi „vidra-paradicsom”. Nem véletlen, hogy a Somogyban született Fekete István híres írónk egyik regényének főhőse Lutra, a vidra.

Nagyatádra érve, aki vágyik már egy kis melegségre, lazulásra, lehetősége lesz a Nagyatádi Termál – és Gyógyfürdőben eltölteni néhány órácskát.

Szállásunk és vacsoránk Nagyatádtól 20 km-re Kaszón lesz, az erdei lakban.

2. nap Kaszó – Kaposvár – Várda – Budapest (300 km)

Reggeli után a szállástól gyalog indulva végig sétálunk a Kaszói Lombkoronasétányon, majd kisvonatra szállva a település központjából hangulatos kisvasúttal jutunk el a közeli Baláta-tavat övező lápvidékre.

Kaposvárra, a megye fővárosába érve sétánk során megnézzük a Városházát, valamint a Nagyboldogasszony Székesegyházat, a Csiky Gergely színház épületét és a Rippl-Rónai Múzeumot, mely az ország egyik legjelentősebb múzeuma. A Dorottya-ház Kaposvár egyik apró ékköve. Egykor az Eszterházy család számára épült, a Somogy vármegyei uradalmi központjuk volt. Kaposvár főterét 2017-ben Európa legszebb főterének választották.

Rövid szabadidő után Várdára utazunk. Az egykori Somssich-Matolay-kúria a szokásos kastélysorsot élte meg a háború után, azaz kultúrház, iskola, orvosi rendelő és ifjúsági klub is működött falai közt.

Szász Endre világhírű festőművész feleségével 1988-ban vásárolta meg az akkor már igen lepusztult állapotban levő épületet. A művész már több kastélyt megnézett, amikor egy munka a közelbe, Kaposvárra szólította. Egyből beleszeretett a kúriába, főleg a parkjába, amely nem volt kezelhetetlenül nagy, de bőven álltak rajta csodálatos ősfák. „Nincs már időm kivárni, hogy száz éves fák nőjenek a kertemben” – mondta feleségének, és megkötötték az adásvételt.

Innen már hazafelé vesszük az irányt és a Balaton partját elérve irány Budapest, ahová várhatóan a késő esti órákban érkezünk.

Részvételi díj: 29 900 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza: az autóbuszos utazás minden költségét, a szállást 1 éjszakára félpanzióval és az idegenvezetést

Nem tartalmazza: a belépőjegyeket, a napközbeni étkezéseket

ÉLMÉNYEKBEN GAZDAG UTAZÁST, KELLEMES KIKAPCSOLÓDÁST KÍVÁNUNK!