Télűző fesztivál – Busójárás Mohácson

Időpontja: 2020 február 23, vasárnap
Időtartam: 1 nap utazás oda és még aznap vissza
Utazás: a csoport létszámának megfelelő autóbusszal
Ellátás: fakultatívan, egyénileg megoldható, számos pultos étkezdéből, ún. „lacikonyhás” ételekből válogathatunk

Napunk első programja a Szent Miklós Vízi – és Taposómalom megtekintése. A mohácsi műemlék vízimalom azon kevés malmok egyike, melyben ma is kövekkel történik az őrlés. A malom gyűjteménye kipróbálható eszközökön keresztül mutatja be a gabonafeldolgozás fejlődését az őskortól napjainkig.
A malomporta különlegessége egy, a világon egyedülálló, emberi erővel működő taposómalom-gépezet, melyet mi magunk is kipróbálhatunk. Érdekes, színes bemutató keretében ismerkedünk Európa egyik utolsó kincsével.


Majd folytatjuk utunkat Mohácsra. A városban már igazi karneváli hangulat lesz. egész nap a városkülönböző pontjain, szabadtéri programokkal várják a vendégeket. A busójárás télbúcsúztató, tavaszköszöntő ünnep, melynek legjelentősebb eseménye a busó csoportok dunai átkelése. A busók a Dunán átkelve a Kóló térről kezdik meg felvonulásukat. Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával is magyarázzák. A monda szerint a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok megelégelve a török rabigát, ijesztő álarcokba öltözve, maguk készítette zajkeltő eszközökkel, az éj leple alatt csónakokkal átkelve a Dunán, űzték ki a törököket Mohácsról.
Néptánc, népdal bemutatók, előadások. Megismerhetjük a sokác népviseleteket, de ételeiket is megkóstolhatjuk. Megszámlálhatatlan pavilonban a helyi kézműves termékek hatalmas választékából válogathatnak kedvünkre. Elmaradhatatlan a farsangi fánk és a forralt bor. Indulás vissza Budapestre a kora esti órákban.

Részvételi díj: 8.500 Ft / fő


Az ár nem tartalmazza: a malombemutató árát, amelynek belépőjegye 1 000 Ft/fő. A malombemutató a program része, jelentkezéskor és a buszon is befizethető.
Létszám: min. 30 fő